Зелени детективи

  • 0

Зелени детективи

Category : Uncategorized

Децата от Лятна езикова занималня „Лукчо“ са членове на Екоакадемията на фондация „В името на децата“ – партньор, с който съвместно работим по програмата „Да превърнем децата в природознайковци и заедно да се грижим и пазим природата чиста, защото тя е нашият общ дом“. Програмата концентрира усилията на  екипа да предостави на децата знания за природата чрез включването им в екологични дейности и занимания за полезно осмисляне на тяхното време през ваканции и почивни дни. Това се осъществява посредством:

*Иновативно обучение на децата чрез занимателни уроци на открито, които пряко ги ангажират в кампании по почистване на природата и опазване нейното биоразнообразие, пестене на природните ресурси, запознаване и адаптиране с климатичните промени, предпазване от замърсяване, креативни занимания с естествени материали, възпитаване на позитивно отношение към природата като наш родител и установяване на живот в хармония с природата;

*Експедиция „Зелени детективи“, в която децата извършват наблюдения и проучвания сред природата, правят анализи и публикации, подават сигнали за нарушения до съответните инстанции.

Дейностите сред природата се извършват с подходяща техника и средства, осъществяват се по начин, който пали децата в любов към природата, възпитава  у тях уважение и отговорност, ангажира ги по смислен и забавен начин.

В забавната част на програмата децата са ангажирани с лов на раци, построяване на приключенски биват, разпъване на палатки и шатри, разпалване на огън и приготвяне на храна. Винаги посещаваме уникални природни места, където има какво да научим, да проучим и да се забавляваме. Децата ,,зелени детективи“ от лятна езикова занималня Лукчо вече знаят кои са редките и защитени видове в посетените местности, знаят как да се ориентират в планината, как да окажат помощ на пострадал. Научихме се да правим хранилки за птиците, да строим къщички и да помагаме на горските обитатели. Особено интересен е за децата фотопоходът, в който те заснемат следите на животните, след което правят проучвания за живота им в интернет и представят компютърни презентации. През свободното време, правим отборни игри и състезания на мястото, избрано за бивак. Там събираме съчки и дърва и палим огън, на който печем картофки, зеленчукови шишчета, хлебчета и разбира се – карамелено марш мелоу на пръчка. Вкусно и забавно! При нас е весело! Пазете природата чиста, приятели, защото ние сме зелените детективи, наблюдатели и пазители на майката природа, за която ще се грижим и пазим!

Децата от Лятна езикова занималня „Лукчо“ в експедиция „Зелени детективи“.

 


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ние обичаме децата!

Вълшебно лято

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
error: Съдържанието е защитено!!!