Смях, игри и забавления

Ucha

                            Игри и забавления в занималня Лукчо

 

Играта е в основата на учебно-възпитателен процес в занималня Лукчо. Тя се проявява като един  по-успешен механизъм за въздействие на децата, за тяхното възходящо личностно развитие, но в занималнята има своя специфика на приложение. Тя е формализиран модел за поставяне на децата в целенасочена ситуация, която протича по предварително начертан сценарий при спазването на определени правила. Ако при възрастните включването в играта е съзнателна дейност, то при децата включването в играта става инстинктивно, затова те трябва да бъдат направлявани и изведени до крайната цел на играта.  Аниматорът-възпитател в занималнята изпълнява множество функции:  организира, ръководи, направлява и участва в играта. Той трябва да активизира децата, да ги приобщи към ситуацията и да им създаде настроение. По време на играта аниматорите използват различни похвати – похвала, одобрение, поощрение, стимулиране и др. Изключително ефективно е прилагането на метода ,,сугестология”   (ускорено обучение, чрез използване на различни техники – например: музика, дишане и др.) в игрите с учебна цел.  Децата се научават по-лесно да броят, да познават цветовете, дните, месеците, сезоните и т.н., ако това се прави с песнички. Забавлението стои в основата на играта. Индикатори за успех могат да бъдат емоциите, които преживяват самите деца, удоволствието с което се включват в игрите, желанието им за продължаване на играта и нетърпението, с което очакват аниматорите. Важен показател е оценката на родителите, а критерий за това е желанието на децата да ходят на занималня.

Най-популярните игри, прилагани в детската анимация и в частност в занималня „Лукчо” са описани в авторското учебно помагало на нашия екип ,,Туристическа анимация за деца“, но, за да направим престоя на децата в занималнята изпълнен със смях, игри и забавления, добавихме още:

– приключенски игри и състезания;

-научни стационарни игри на закрито за стимулиране умственото развитие на децата и тяхната финансова грамотност: ,,Хотел”, ,,Монополи”, ,,Забавна география”, ,,Шах” и др.;

– клубни занимания: игри с креативни комплекти за сглобяване, оцветяване и декорация с подръчни материали и пособия;

-арт игри и занимания – миниспектакли, рисуване върху камъни, миди и стъкла;

-смехотворни забавни игри с балони и топки, водни игри;

-еко занимания – изработване на хранилки и къщички за птици;

-игри и занимания в кухнята с нашия рецептурник  ,,Готвя вкусно като мама, когато в къщи я няма”;

-детска дискотека с караоке и още много други.

Игри и забавления в занималня Лукчо


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Съдържанието е защитено!!!