Лечебна физкултура

  • 0

Лечебна физкултура

Category : Uncategorized

Лечебна физкултура в Частна езикова занималня Лукчо в Красна поляна, София по Програмата за рехабилитация и  превенция на гръбначните изкривявания и наднорменото тегло при децата 

Изследванията върху здравето на децата на възраст до 14 години показват, че почти всяко трето дете у нас има гръбначно изкривяване, за което то не знае, вероятно родителите му – също. Липсата на ежедневни леки физически натоварвания, заседналия начин на живот, стоенето дълго време в еднообразни пози (например пред компютъра) водят до отпуснатост на детското тяло и последващи изкривявания и заболявания на гръбначния стълб. Все по-малка част от децата избягват да се занимават със спорт през свободното си време, има и такива, които предпочитат да не влизат дори в задължителните часове по физическо възпитание. Повечето деца са видимо отпуснати и с отворени лопатки на гърба, което е много тревожно. Не взимането на навременни мерки довежда до сериозни отклонения в конструкцията на растящото тяло и множество проблеми, които в бъдеще биха били трудно решими. Една от целите на  Програмата за рехабилитация и  превенция на гръбначните изкривявания и наднорменото тегло при децата до 14 години е оказване на помощ и рехабилитация чрез физически техники и упражнения. В занималня Лукчо се предлагат безплатни консултации със специалист, след което децата имат възможност да се включат в курс по Лечебна физкултура, където се работи по отстраняване на проблема. Заниманията са един път седмично. Цената е 20 лева за месец.

Д-р Роси Боянова  – ръководител на екипа от лекари и психолози,  разработил  Програмата за рехабилитация и  превенция на гръбначните  изкривявания и наднорменото тегло, Фондация  „В името на децата“, октомври 2015 г.

Гръбначният стълб е един от най-важните компоненти на човешкото тяло. Той осигурява гъвкавост на тялото и действа като амортисъор, който поглъща всички физически и стресови натоварвания, на които децата са подложени ежедневно.  При децата с правилна стойка, които ходят изправени, не четат в легнало положения или захлупени над бюрото, гръбначният стълб изглежда така:

Гръбнакът е сложна структура, осигуряваща връзка между множество кости – череп, кръстова кост, ребра, гръбначни прешлени. Състои се от 33 прешлена, разделени в различни отдели (шиен, гръден, поясен, опашен) и структурно е във формата на буквата „S“.  Той е и информационна „магистрала“, по която на ден минават безброй нервни импулси. Може да се каже, че гръбначният стълб е най-важният компонент от опорно-двигателния апарат.  Това е причината да следим постоянно неговото състояние. За съжаление този така важен компонент на човешкото тяло е доста податлив на деформации и травми. Проблемите с деформациите на гръбначния стълб са възникнали още когато прадедите ни са се изправили и са започнали да ходят на два крака и сега започват да се задълбочават поради заседналия начин на живот и неестествените пози, които заемаме всеки ден (ако се замислим 90% процента от времето си модерният човек прекарва седнал). Съществуват три основни вида гръбначни изкривявания: сколиоза, кифоза и лордоза.

Ивайло Пандурски, http://www.bb-team.org/articles/1699_grabnachni-izkrivyavaniya

Лечебна физкултура в Лятна езикова занималня „Лукчо“


Ние обичаме децата!

Вълшебно лято

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
error: Съдържанието е защитено!!!