Иновация

Иновация – Умната класна стая в занималня „Лукчо“

Частна езикова занималня Лукчо е първата занималня в София с внедрена иновация в обучителния процес. Обучението по английски език на децата от групите за напреднали и среден клас се провежда в ,,Умната класна стая“. Поради факта, че тя първа покри критериите на европейските образователни стандарти  за въвеждането на съвременни интерактивни методи на обучение, занималня Лукчо бе наградена с приз ,,Занималня на годината“ през 2015 г. от фондация „В името на децата“. Като част от образователната структура на Bulprogress schools, чиито иновативни процеси и практики следва занималнята, тя е основоположник на идеите, залегнали в проекта на ЧПГ,,Булпрогрес“, която през учебната 2017/2018 година стартира като ,,Електронно училище Булпрогрес“  и е включена в списъка на иновативните училища на МОН под №120.

Използване на интерактивна дъска в чуждоезиковото обучение 

Децата, посещаващи занималня Лукчо през учебната година имат включено безплатно обучение в курс по английски език и БЕЛ, а по време на лятната занималня изучават според предпочитанията си английски, немски, френски или руски език. Чуждоезиковото обучение се провежда в така наречената „Умна стая“. Интерактивността като съвременен модел за изграждане на образователен диалог изисква нови техники и технологии на преподаване. Интерактивната бяла дъска е инструмент който превръща традиционната  дъска в друго измерение, като я трансформира в един интерактивен екран на компютър и всяко приложение, пуснато на компютър, може да се покаже на дъската. Така изглеждаща, тя повишава интереса на учениците към часовете и активното им участие в самия обучителен процес. Тази технология позволява децата да се концентрират изцяло върху учебния процес и лектора, а не върху преписването от дъската. Основната цел за използването на интерактивната бяла дъска е да се помогне на учениците в разглеждането на различни видове текст или изображения, които се съхраняват на персоналния компютър, да се правят демонстрации на живо да се разчупи стереотипа на преподаване и да се даде приоритет на диалоговата форма.  Децата имат свободата да изготвят своите идеи директно върху дъската и да се обсъждат от цялата група, а   написаното с различни цветове се възприема много по-бързо. Възможността да отбелязва на дъската пишейки със стилус дава възможност да се акцентира върху важното.

Децата работят на таблети и лаптопи

Приложението им в динамичното езиково обучение превръща учащите в активни участници в учебния процес; те придобиват визуална представа за всеки урок. Интерактивната форма на обучение формира у подрастващите позитивно отношение към училището и технологиите; измества представите за таблета и компютъра от ,,средство за игра“ в  умно ,,средство за учене“.

Образователният сайт Уча.се с уроците на достъпен и разбираем език

При подготовката на уроци и домашни в занималня „Лукчо“ децата ползват напълно безплатно видеоуроци, упражнения и тестове от най-големия образователен сайт в България – Уча.се. Занималнята има направен абонамент и когато децата не са разбрали урока в клас или са отсъствали по някаква причина, имат възможност да наваксат материала с помощта на Уча.се. на всяко дете се дава лаптоп със слушалки и напълно самостоятелно, то може да учи без да пречи на останалите. Всички деца от нашата занималня са фенове на Уча.се, защото там уроците са разработени по интерактивен начин на разбираем език, много са приятни и лесни за усвояване. А най-хубавото е, че когато нещо не си разбрал може да го върнеш и да го чуеш толкова пъти, колкото е необходимо.

Електронно училище ,,Булпрогрес“

е мястото, където децата от занималня „Лукчо“ имат достъп до платформата Moodle за онлайн обучение. Там специално за тях, учителите, които водят курсовете по БЕЛ и английски език са позиционирали тестове, които децата могат да решават през свободното си време от всяка точка на страната и чужбина през мобилните си телефони и да получават веднага след приключване резултатите си.

Умната класна стая в занималня ЛУКЧО 

 

 


Ние обичаме децата!

Вълшебно лято

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
error: Съдържанието е защитено!!!